Bu sebzeyi yiyen kanser olmuyor!
Günümüzün büyük tehditlerinden olan kanser hastalığının önlemesi ve tedavisi üzerine birçok araştırma yapılmaya devam ediliyor...
Diyetisyen Gizem Şeber, pırasanın içerdiği antioksidan etkili gallik asit ile yaşlanmayı geciktirdiğini söyledi.
"Bunların başında içerdiği flavonoidler gelir. İçerdiği kamferol ile kan damarlarındaki hasarları azaltmaya yardımcı olduğu belirlenmiştir. Yüksek miktarda içerdiği folat kalp sağlığını korumaya destek olur" dedi.
Pırasanın, içerdiği antioksidan etkili gallik asit ile yaşlanmayı geciktirici etkiye sahip olduğunu anlatan Şeber, içerdiği sülfürlü diğer birleşikler ile özellikle kolon kanseri başta olmak üzere kansere karşı koruyucu etkisi olduğunun bilindiğini kaydetti.
Şeber pırasanın faydalarını söyle özetledi:
"1 porsiyon pırasa, kanın pıhtılaşmasında önemli rolü olan K vitamini ihtiyacının yaklaşık yüzde 30'unu, manganez ihtiyacının yüzde 13'ünü, C vitamini ihtiyacının yüzde 6'sını karşılar.
İçerdiği oksalatlar sebebiyle çok yüksek miktarda tüketildiğinde kalsiyumun vücutta kullanılmasını olumsuz etkileyebilir.
Gaz yapan bir sebze olduğu için sindirim sistemi sorunları yaşayanların çok iyi pişirerek ve az miktarlarda tüketmesi gerekir.
Pırasa, dolapta yıkanmadan yaklaşık bir hafta, dondurucuda yaklaşık 3 ay saklanabilir. Piştikten sonra buzdolabında saklanıyorsa maksimum taze kalma süresi 48 saattir.
Şeber pırasayı sevmeyenlere ise önerilerde bulunarak, "Salatalara soğan yerine doğranabilir. Patates ile birlikte pişirilip püre haline getirilerek, çorba hazırlanabilir.
Keskin tadını kırmak için az et suyu ilave edilerek pişirilebilir. Omlet ve menemene ilave edilebilir" diye konuştu.
PIRASANIN DİĞER FAYDALARI
Vücuda kuvvet verir.
Kan yapar ve kansızlığa iyi gelir.
Sindirim sistemi için çok yararlıdır.
Sindirimi kolaylaştırır.
Erkeklerde cinsel gücü arttırır.
Sinirleri kuvvetlendirir.
Böbrekleri, bağırsakları ve mideyi çalıştırır ve güçlendirir.
Böbrek kumlarını ve taşlarını dökmeye yardımcı olur.
No comments:
Post a Comment