Kredi kartıyla alışverişe getirilen sınırlamalara alışılması gerektiğini belirten Bakan Yazıcı, “Piyasada bu tür sınırları farklı yöntemlerle aşıyorlar. Telefon yerine kılıfını 2 bin liraya satıyor. Bunlara yönelik de tedbir alacağız” dedi.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, cep telefonu başta olmak üzere kredi kartı ile taksitli satış yasağına yönelik gelen tepkilere, “Taksit yasağı doğru bir karar. Buna alışacağız. Piyasada insanlarımız bu tür sınırları farklı yöntemler kullanarak aşıyorlar. Telefon yerine telefon kılıfını 2 bin liraya satıyor. Bunlar çoğalınca bunlara yönelik de tedbirlerimizi alacağız” dedi.
Dövizin yükselmesinde ekonomik nedenlerin yanı sıra dış siyasi hesapların da etkili olduğunu söyleyen Yazıcı şunları söyledi:
‘Taksit yasağına alışalım’
- Cep telefonu başta olmak üzere kredi kartlarında bazı taksitler kaldırıldı. Çok tepki geliyor, yeni bir düzenleme yapılabilir mi?
Kredi kartlarına ilişkin böyle bir taksitlendirme kararı alındı. Bana göre de doğrudur. Türkiye’de tasarruf eğilimi çok düşük. Yüzde 10-11 dolayında. Çin’de tasarruf yüzde 50’yi aşkın. Tasarruf oranının düşük olması demek yatırım için ayıracaklarının azalması demek.
Daha çok bizim yatırıma ihtiyacımız var. Çünkü istihdam sorunumuz var. Bir de insanlar kredi kartını, kredi amaçlı olarak kullanıyorlar. Onu bir alışveriş etmeye yarayan bir amaç olmanın ötesinde tamamen bir finansman amacı olarak kullanıyorlar.
Kredi kartıyla çok fazla alışveriş yaparak gelirlerinin çok üstünde bir borca giriyorlar. Toplumsal olarak değerlendirdiğimizde ekonominin belli alanlarını etkileyecek sorunlara yol açıyor. Onun için bu taksitlendirme kararı doğrudur ve buna alışacağız.
Dövizde siyasi hesap
Şunu görüyorum ki piyasada insanlarımız bu tür sınırları bile farklı yöntemler kullanarak aşıyorlar. Telefon yerine telefon kılıfını 2 bin liraya satıyor. Bunlar çoğalınca bunlara yönelik de tedbirlerimizi alacağız.
Döviz neden yükseliyor?
Döviz kurlarının yükselmesi genelde ekonomik gelişmelerle izah edilebilir ama politik tercihlerden politik planlamadan çok arınmış olduğu kanısında değilim. Para bir güçtür. Bu gücü de siyaset kullanır. Dünyaya nizam verenler bu güce önem verir. Dolayısıyla politik amaçlarla bağlantılı olduğu kanısındayım. Türkiye 16 çeyrektir büyümesini pozitif olarak gerçekleştiren ender ülkelerden.
No comments:
Post a Comment